Na spotkanie przyszła do nas Pani Magdalena Maruck, która jest autorką książki „Śląskie Niebo Jürgena Gretschela”. Opowiadała nam o kuchni Łużyc i Dolnego Śląska.
O Jürgenie Gretschelu mówi się, że jest najstarszym legniczaninem. Urodził się tutaj i został po wojnie w Legnicy, chociaż jako Niemcowi, pozostanie w mieście już polskim, nie było łatwe. Pracował w PKS Złototoryja (pseudonim „stary helmut”, który akurat lubił i bardzo do niego, jak sam mówi, pasował). Zasłużył się w przywracaniu pamięci historycznej, m.in. postawienia Pomnika Trozendorfa, właściwego opisu fontanny Górników, a na końcu utworzenia lapidarium w Świerzawie. Jürgen najpierw miał zespół taneczny „Złoty Lew" ale po otwarciu granic, zespół przestał istnieć.
Od wielu lat Gretschel gotował i prezentował na wielu spotkaniach tradycyjną kuchnię dolnośląską. Udało się odtworzyć prawie 40 przepisów tradycyjnych potraw dolnośląskich, które zostały ugotowane i zaprezentowane w książce.
Jedną z części książki są przedstawione obrzędy i zwyczaje, jakie tu były do 1945 roku oraz Kalendarium historii Śląska - Małej Ojczyzny Jürgena Gretschela opracowane przez Jürgena Gretschela. To wyjątkowe „smaczki“ tej książki.
Pani Magdalena fantastycznie opowiedziała o historii samego Jürgena, opisała losy jego rodziny i zaangażowanie w przywracanie pamięci dziedzictwa historycznego Ziemi Dolnośląskiej. Mogliśmy też posłuchać co ciekawsze i zabawniejsze historie cytowane z książki.
Po spotkaniu zaprosiliśmy wszystkich na przyszności przygotowane przez Klub MykobieTY, które ugotowały wszystko wg przepisów z książki. Była aromatyczna zupa cebulowa, chałki, ziemniaczana sałatka, babka. Wszystko przepyszne i podane bardzo apetycznie. Ten wieczór był prawdziwą ucztą dla ciała i ducha. A my od tej pory będzie patrzeć całkiem inaczej na określenia „kuchni łużyckiej” i „kuchni Dolnego Śląska”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska. Edycja 2024.